Kabak işlemeciliğini sanata dönüştürdüler

İzmir'in Foça İlçesi'nde yaşayan 5 kadın ve bir erkek vatandaştan oluşan Bikabak Foça Moru grubu üyeleri kabak işlemeciliğini sanata dönüştürdüler. Grubun bu yıl ikincisini açtığı sergi ziyaretçilerin büyük beğenisini kazandı.

Dilek Demir, Seval Nogay, Ferihan Gökçetekin, Belgin Pekin, Yurdagül Şeker ve Nuri Hidayetoğlu’nun biraraya gelerek oluşturduğu Bikabak Foça Moru Grubu bir yıl boyunca ürettiği eserleri Reha Midilli Kültür Merkezi ‘nde sanatseverlerin beğenisine sundu. Tamamına yakını su kabağı, lif kabağı gibi kabak çeşitlerinden yapılmış yüzlerce eser sergiyi ziyaret edenlerin beğeni ve övgülerini kazandı. 

SU VE LİF KABAĞINDAN HARİKALAR

Abajur, avize klasik kavramından çıkarak farklı çeşitler üreten grubun sözcüsü Seval Nogay çalışmalarını her yıl daha ileriye götürdüklerini söyledi. Seval Nogay; “Geçen yıl açtığımız sergimizi bu yıl tekrarlıyoruz. Fakat bu yıl çalışmalarımızı biraz daha ileriye götürdük.  Gerek becerilerimiz sayesinde, gerek araştırmalarımız sayesinde, sadece kabak olarak değil farklı objeler olarak ta kullanılmasını sağladık.  Normal su kabağının dışında lif kabaklarından yararlandık. Lif kabağı ile su kabağını bütünleştirdik.  Abajur, avize klasik kavramından çıkarak farklı şekillerde değerlendirdik. Özel ayaklar yaptık. Seramik hamurları, lif kabakları kullandık.  Sadece abajur değil, vazolar,çantalar, yaprak lambalar, nar’lar, dantel ler, bütün bunları kabaklarımızla birleştirerek  yeni ürünler elde etmeye çalıştık. Aldığımız dönüşlerden de başarılı olduğumuzu tahmin ediyoruz. İnşallah seneye çok daha farklı konseptlerle karşınızda olacağız.  Grubumuz 6 kişiden meydana geliyor. 5 kadın 1 erkek. Çalışmalarımızı Bağarası Mahallesi’ndeki Sosyal Market’in üzerinde ki boş alanda yapıyoruz.  Bir kısmını da evde yapıyoruz. Bu şekilde devam ediyoruz. “

Seval Nogay ; Ürettiklerinden elde ettikleri gelir konusunda  “Çok memnunuz diyemeyiz. Şöyle memnunuz. En azından kabağı tanıttık. Bizi (Grubumuzu) tanıttık. Az da olsa maddi katkısı da oluyor. “şeklinde konuşurken çeşitler hakkında” Aydınlatmalarımız haricinde, ikram tabaklarımız, duvar panolarımız, magnetlerimiz, yumurtalıklarımız, kahvaltı zeytinliğimiz, gramofonumuz, anahtarlıklarımız, çantalarımız, vazolarımız, duvar süslerimiz var. Bir çok değişik objeler yapmayı  denedik ve deneyeceğiz” dedi.