Atatürk'ün Zonguldak'a gelişinin 91'inci yıl dönümü!

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, Zonguldak'a gelişinin 91. yıl dönümü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Valilik binası önünde düzenlenen törende, Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz’ın yanı sıra Zonguldak Belediye Başkanı Ömer Selim Alan’ın Atatürk Anıtı'na çelenk sunmalarının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu, göndere Türk bayrağı çekildi.
Ayrıca etkinlikler kapsamında bir öğrenci şiir okudu, halk oyunu gösterisi gerçekleştirildi.

‘’ZONGULDAK, TÜRKİYE’NİN MADEN ENDÜSTRİ BAŞKENTİ’’

Belediye Başkanı Alan, törende yaptığı konuşmada, Cumhuriyetin ilanından sonra Zonguldak ve çevresindeki zengin maden ve kömür yatakları nedeniyle kentin ‘’Türkiye'nin maden endüstri başkenti’’ kabul edildiğini söyledi.
Milli mücadele yıllarında ve sonrasında yurt gezilerine büyük önem veren, 26 Ağustos 1931 yılında da Ertuğrul Yatı ile şehre teşrif eden Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün maden ocaklarının işleyişini yerinde incelemek üzere Üzülmez bölgesini ziyaret ettiğini anımsatan Başkan Alan, şöyle konuştu:
‘’Bu ziyaretin ardından havzanın mevcut yapısında değişikliklere yol açacak gelişmeler olmuş, ilk işçi haklarını koruyan teklifin kanunlaşarak yürürlüğe girmesi gibi yapılan bir dizi yeniliğin ardından yabancıların Havza‘dan çekilmek zorunda kalmasıyla maden ocaklarımız tamamen millileştirilmiştir. 
Gazi Mustafa Kemal Atatürk, şehrimize verdiği değeri de şu söylemi ile net şekilde ifade etmiştir, ‘Zonguldak'ın derin toprakları altındaki maden serveti ne kadar kıymetli ise bizim nazarımızda Zonguldak da o kadar çok kıymetli bir vilayetimizdir.' Gazi’nin bu sözleri, tarih sayfalarına bir onur belgesi olarak geçmiştir. 
Cumhuriyetin ilanından sonra Zonguldak ve çevresindeki zengin maden ve kömür yatakları nedeniyle kentimiz, ‘Türkiye'nin maden endüstri başkenti’ kabul edilmiştir.’’

‘’DOĞALGAZIN KEŞFİ EKONOMİMİZE BÜYÜK KATKILAR SAĞLAYACAK’’

Başkan Alan, Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos beldesindeki Filyos Limanı'nda, Karadeniz'deki sondaj ve doğalgaz arama çalışmalarına değinerek, ‘’Bizleri milletçe sevince boğan doğalgazın keşfinden sonra ekonomimize ve aziz milletimize büyük katkılar sağlayacak olan Karadeniz’deki gazımız ile şehrimiz daha da büyümeye, güçlenmeye devam edecektir. Bizlerde el birliği ve dahası gönül birliği ile şehrimizi örnek bir şehir haline getirmeye yönelik sürdürdüğümüz yeni çalışmalarımızla özellikle değişim ve gelişimi de sürekli yakalayan sosyal belediyeciliğin hayat bulduğu hizmetlerimizle şehrimizin her noktasına ulaştık, yaşam kalitesi yüksek bir kent oluşturma noktasında hedeflerimize her geçen gün daha çok yaklaşıyoruz. Şehrimizi daha da güçlendirmek suretiyle büyük bir gayretle projelerimizi hayata geçirmeye devam ediyoruz.
Ayrıca Maden Mühendisleri Lokali (Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi) yanında yer alan iskelemiz, sahil projemiz kapsamında revize edilmiştir. Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere vatanımızın bölünmez bütünlüğü uğruna canını feda etmiş tüm şehitlerimizi ve ekmeğini alınteriyle kazanırken hayatlarını kaybeden maden şehitlerimize en derin şükranlarımı sunuyorum ve rahmetle anıyorum.’’
Belediye Başkanı Alan’ın konuşmasının ardından protokolde yer alanlardan bazıları Gazipaşa Caddesi’nden yürüyerek Maden Mühendisleri Odası Zonguldak Şubesi lokali yanındaki Atatürk'ün kente ilk ayak bastığı yer olan iskeleye geldiler, burada Sahil Güvenlik Komutanlığı'na bağlı askerler denizden botla getirdikleri Türk bayrağını Vali Tutulmaz’a teslim ettiler.
Bu arada törene katılanlar, denize karanfil bıraktılar.

TÖRENE KATILANLAR

Törene, Zonguldak milletvekilleri Ahmet Çolakoğlu, Hamdi Uçar ve Ünal Demirtaş, Zonguldak Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahim Alan, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Jandarma Alay Komutanı Kıdemli Albay Cezmi Yalınkılıç, Genel Maden İşçileri Sendikası (GMİS) Genel Başkanı Hakan Yeşil, bazı daire müdürleri, sivil toplum kuruluşları ile siyasi parti temsilcilerinin yanı sıra üyeleri, öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

HABER: ORHAN AKYÜZ
FOTOĞRAFLAR: ORHAN AKYÜZ